Go to home page Workflow

Karavan ile Tatil Yapmanın Püf Noktaları

Otellerden sıkıldınız mı? Aylarca önce rezervasyon yaptırmak, kalabalık bir insan grubuyla ve hep aynı ortamda tatil yapmak sizi yeni arayışlara sevk etmiyor mu? Doğanın güzellikleri arasında, huzurlu ve sakinleştirici bir atmosferde vakit geçirmek ve klasik otel tatilinin curcuna ve temposundan uzak kalmanın bir yolunu mu arıyorsunuz? Özgürlüğünüze ve doğaya düşkün müsünüz? Tüm bu sorularınıza cevap olacak bir çözüm var: karavan tatili.

 

İnsanların çoğu büyük şehirlerde, devasa bir beton deryasının içinde yaşıyor. Modern hayatın temposu ve karmaşası nedeniyle doğa ile iç içe vakit geçirme imkanı da son derece kısıtlı. İnsanın özüne dönme, doğayla dolaysız bir ilişki kurabilme ve kendiyle baş başa kalabileceği kaliteli zaman geçirme fırsatları her geçen gün azalıyor. Doğal eğilimlerimizin sesine kulak verip; ormanın, denizin, taşın ve toprağın kalbine güzel bir yolculuk gerçekleştirmenin ve hayatımıza yeni bir renk katmanın en pratik yollarından biri de ihtiyacımıza uygun bir karavan sahibi olmaktır.

 

Karavanda tatil yapmak başta size uzak bir fikir gibi gelebilir. Ancak bu işin inceliklerini ve detaylarını öğrenmek sandığınızdan çok daha kolaydır. Elbette bu araçlar ile çıkılacak bir tatil otelin sağladığı her konforu size sunmayacaktır. Ancak güzel bir rotada, aracınızda aileniz ile hem gezmenin ve görmenin hem de istediğiniz yerde konaklayarak dinlenmenin bu derece eğlenceli ve düşük maliyetli bir yolu olmadığını da bilmelisiniz. Craftolia olarak karavan ile seyahat etmenin püf noktalarını sizler için bu yazıda derledik.

 

Çekme Karavan Mı, Motokaravan mı Almalıyım?

Karavan sahibi olmak söz konusu olduğunda ilk karşılaşacağınız soru çekme karavan mı yoksa motokaravan mı hususudur. Elbette bu iki farklı araç tipinin kendine göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunur. Çekme karavanların başka bir araç tarafından çekiliyor olması en büyük açmazıdır. Bu özellikleri nedeniyle bu tip araçlarda trafikte rahat hareket edememek ve bazı arazilere girememek gibi problemlerden dolayı seyahat özgürlüğünüzden ödün vermek durumunda kalırsınız. Ancak bu araçlar motokaravanlara göre daha ucuzdur, düz arazilerde kolaylıkla çekilir ve yaşam alanı daha büyük olan türleri bulunur. Eğer çekme karavan düşünüyorsanız arkanızda tekerlekli evinizi çekebileceğiniz türden bir aracınızın da olması gerekecektir.

 

Motokaravan türlerinde ise tekerlekli bir ev ile birlikte bir de motorlu araç satın almış olursunuz. Kompakt bir yapıya sahip bu araçlarla manevra kabiliyetiniz daha yüksek olacağından birçok engebeli ve ormanlık araziye girip park ederek doğanın keyfini sürmek mümkündür. Ayrıca çekme tiplerdekinin aksine tek bir araç ile yol aldığınızdan daha hızlı hareket edebilirsiniz. Çekme demiri gibi ek ekipmanlara da ihtiyaç duymazsınız. Bu avantajları nedeniyle Craftolia olarak biz, camper tarzı butik motokaravanlar üretmeyi tercih ediyoruz.

 

Karavan ile Tatile Çıkanların Bilmesi Gerekenler

Bu araçlar hakkında öncelikle bilmemiz gereken şey yaşamak için ihtiyacımız olan en temel gereksinimleri pratik bir şekilde karşılıyor olmalarıdır. Günlük ihtiyaçlarınızı rahatlıkla giderebileceğiniz minimalist bir yaşamın her yönünü bu araçlar size kolaylıkla sağlayacaktır. Karavanların ön bölümünde genellikle mutfak, oturma ve çalışma bölümü bulunur. Orta kısımda banyo ve en arka bölümde ise yatak kısmı yer alır. Yan kapıdan girildiğinde sizi karşılayan oturma alanı araç içerisinde en çok vakit geçireceğiniz bölüm olacaktır.

 

Mutfak kısmında yemek pişirmenizi ve bulaşıkları yıkayabilmenizi sağlayacak mini bir ocak, ufak bir lavabo ve buzdolabı bulunur. Bu sayede birçok yemeği pratik bir şekilde hazırlayabilir ve aracın oturma yerinde yiyebilirsiniz ki oturma alanı ile mutfağın birbirine oldukça yakın konumlandırılması da bu nedenledir. Mutfak tezgahının bulunduğu aracın yan cephesinde bulunan pencere ile yemek buharlarını anında tahliye edebilirsiniz. Tuvalet ve duş ihtiyacınızı giderebileceğiniz banyo ise orta koridor bölümünde yer alır.

 

Aracın içinde çalışmak, kitap okumak ve verimli vakit geçirmek için oturma alanını çalışma alanına dönüştürebilirsiniz. Masa ve koltuklar ayarlanabilir yapılarıyla size uygun bir çalışma bölümü oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Oturma alanında daha fazla insanın oturabilmesi için Craftolia karavanlarının ön koltukları 360 derece dönerek, oturma alanına dahil olacak şekilde tasarlanmıştır. Oturma alanı kısmında bulunan açılır pencere sayesinde güzel bir manzara eşliğinde vakit geçirebilirsiniz. Bu pencere açılır kapanır olduğundan karavanınızı havalandırmak için de idealdir. Dolayısıyla, aracın ön bölümünde oturma alanına sahip bir mutfakta olması gereken her şey dört tekerlek üzerindeki bir odaya yerleştirilmiştir.

 

Karavanlarda kamp alanında bulunmadığınız vakitlerde ya da kamp alanı dışında bir yerde konaklamak istediğinizde ihtiyacınızı karşılayacak kadar su ve depolu elektrik bulunur. Bu su ve elektrik deposunun size ne kadar yeteceği aracın su deposu, aküsü veya varsa güneş panelinin büyüklüğüne göre değişir. Craftolia araçlarımızda 2 adet 148 amper güneş paneli bulunmaktadır. Bu sayede uzun süre 220V elektriğe bağlanmadan seyahat edebilirsiniz. Koltuk altında yer alan 2 adet 100 amperlik jel akü ile seyahat süreniz boyunca güneşten sağladığınız elektriği uzun süre depolamak da mümkündür. Uzaktan kumandalı inverter ile dilediğiniz zaman elektrik prizlerine 220V elektrik verebilir ve yaşam alanında bulunan şarj prizleri ile ister çakmak girişi ister USB girişi ile cihazlarınızı şarj edebilirsiniz.

 

Hayati ihtiyaçların bir diğeri olan su konusunda da bu araçlar fazlasıyla ihtiyacınızı karşılayacaktır. 150 litre gri su deposu ile uzun süre atık su tahliyesi yapmadan seyahat etmeye devam edebilirsiniz. 290 litre temiz su deposu sayesinde tek dolumda bir haftalık ihtiyaca yetecek suyu depolayabilirsiniz. Araç dışında yer alan dolum haznesi ile pratik şekilde bir su kaynağı bulduğunuz her yerde dolum yapmak mümkündür.

 

Elbette karavan tatili sırasında takip edeceğiniz rota boyunca birçok yerde duracak ve doğanın keyfini çıkartmak için karavanınızın dışında da vakit geçirmek isteyeceksiniz. İşte tam bu ihtiyaca uygun bir çözüm olarak aracın dış tarafında, yan tarafından dışına doğru açılan tente ile aracınızın hemen yanını üstü kapalı bir alana dönüştürebilirsiniz. Bu alanda portatif sandalyeleriniz ve masanız ile yemeğinizi yiyebilir, çocuklara oyun oynatabilir ve güneşten korunarak sakin bir şekilde dinlenebilirsiniz. Yana açılır tente sayesinde tatil mekanınızı büyütmüş ve aracınızın iç bölgesinden bağımsız bir alan yaratmış olursunuz. Bu kısmı evinizin önünde bulunan balkon ya da bahçe kısmı olarak düşünebilirsiniz. Genelde tentenin gölgesinde oluşturacağınız bu alan, tatiliniz sırasında en çok vakit geçireceğiniz alanlardan biri olacaktır.

 

Tekerlekli eviniz ile yapacağınız güzel bir tatil için akla gelen en önemli diğer sorular ise karavan tuvaleti nereye dökülür ve aracın içindeki atık sular nasıl tahliye edilir sorularıdır. Yeni nesil karavanlarda atık sular aracın ilgili deposunda bir kaset/depo içinde birikir. Bu atık sular kimyasal olarak atığın çözülebileceği özel bir sıvıyla karışır ve doğada kirlilik yaratmayacak hale gelir. Depoda biriken ve toprakta çözünebilen bir yapıya kavuşan atık sular, araçtan kolayca ayrılabilen depo kısmı ile tahliye edilerek uygun bir yere dökülebilir. Dolayısıyla, çevreyi kirletmeden bu sorunu da kolaylıkla çözmüş olursunuz. Son derece pratik bir çözüm olan atık suların bu şekilde tahliyesi, bu araçlarla yapacağınız seyahat sırasında size hiçbir sorun yaratmayacaktır.

 

Karavan Tatili İçin Gereken Diğer Malzemeler

Yukarıda da belirtildiği gibi aracınızın park alanlarında olmadığı zaman dilimlerinde kullanmak için elektrikli fener ve bidon su gibi ihtiyaçların yanında, daha konforlu bir tatil için başka bazı malzemeleri de yanınıza almanızda fayda var. Elektrik uzatma kablosu, çamaşır asmak için ip, portatif sehpa ve sandalyeler, ilaç ve ilk yardım malzemelerini içeren bir çanta en başta gelen ihtiyaçlarınız olacaktır. Çocuklu tatil için ise çocuklarınızın bisiklet ve oyuncaklarını aracınıza alabilirsiniz. Portatif masa, sandalye, sehpa, mangal ve malzemeleri gibi eşyalar da piknik yapmanızı ve lezzetli yemekler pişirmenizi sağlayacaktır.

 

Karavan Sürmek için Hangi Ehliyete İhtiyacım Var?

Craftolia olarak ihtiyacınıza ve zevklerinize uygun şekilde ürettiğimiz karavanların hepsi normal otomobil ehliyeti olan B sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilmektedir. Dolayısıyla tekerlekli bir eve sahip olmak için yeni bir ehliyet almanıza da ihtiyaç yoktur. Elbette otomobile göre daha büyük bir aracı kullanmak otomobil kullanmaya göre farklı dinamiklere sahiptir. Fakat sandığınızdan çok kolay şekilde ve kısa sürede bu araçları kullanmaya alışacağınızdan emin olabilirsiniz.

 

Son olarak bu araçlarda kuracağınız yaşamın daha kaliteli olabilmesi için karavan temizliğine oldukça önem göstermenizi tavsiye ederiz. Özellikle yemek artıkları gibi kalıntılar aracınızın içine böcek ve haşeratları çekebilir ki bu hiç istenen bir sonuç olmaz. Bu nedenle belli kurallar koyarak aracınızın içini temiz ve düzenli tutmak kaliteli bir tatilin en önemli unsurlarından biridir. Craftolia olarak bir karavanın içinde bulunması gereken her türlü altyapıyı, kaliteli ve sağlam malzemeler ve doğal ahşaptan imal ediyor ve yüksek teknolojiye sahip bir donanımla sunuyoruz. Bu nedenle araçlarımız pratik bir şekilde temizlenebiliyor ve tatil konforunuzu garanti altına alıyor.

 

Herkesin hayatının bir aşamasında aklına mutlaka en az bir kere karavanla tatil yapmak fikri gelmiştir. Özgür bir tatilin en iyi yolu, aileniz, eşiniz, sevgiliniz, arkadaşınız ya da çocuklarınızla birlikte güzel bir karavan rotasında yolculuk ederek beğendiğiniz yerlerde konaklamaktır. Bu sayede seyahat etme ve dinlenme keyfini bir arada yaşamış olursunuz. Craftolia olarak ürettiğimiz araçlarda konforun yanı sıra sağlamlık, dayanıklılık, pratiklik gibi özellikleri de ön planda tutmaktayız. 4 kişilik bir ailenin rahatça kullanabileceği araçlarımız ile ülkemizin güzelliklerini keşfe çıkmaya ve unutamayacağınız bir deneyim yaşamaya hazır olun.

Go to home page Workflow Anasayfa Hakkımızda Nasıl? Blog Sıkça Sorulan Sorular İletişim